22 Nisan 2014 Salı

Kış lastiklerini çıkarma zamanı geldi de geçiyor

 Ülkemiz Karayolları Trafik Kanunu'nun 2012-2013 kış mevsiminde önce ticari araçlara, ardından 2013-2014 kış sezonu mevsiminde en az 4 tekerlekli tüm motorlu taşıtlara getirdiği "kış lastiği takma zorunluluğu" yönetmelik değişikliği, artırılan denetimlerle vatandaşın azımsanmayacak bir çoğunluğunun bu tip lastiklere geçmesine vesile olmuştu.

4 Mevsim lastik        |           Kış lastiği 



 2013 Kasım ayından itibaren ülkemizin değişken iklim koşulları da gözetilerek kuzey bölgelerimiz ağırlıklı olmak üzere bu lastiklerin kullanımının denetimleri başlamıştı. 2013 Aralık ayı başında ülkemizi vuran ilk soğuk ve karlı hava sisteminde uyarılara aldırış etmeyen bir çok sürücünün başı hem artan fren mesafesi yüzünden meydana gelen kazalar, hem de kesilen cezalar yüzünden epeyce ağrımıştı.

 Sonrasında elimizde olmayan sebeplerden ötürü mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklarda ve yağışsız bir kış geçirmemize rağmen bu denetimler yer yer devam etti ve insanlar hava koşullarına bakmaksızın bu lastiklere geçmeye devam ettiler.



 Tanesi 100-300 TL gibi bir fiyat aralığında değişkenlik gösteren kış lastikleri maliyetli olmaları sebebiyle tüketicilerin bütçelerini zorladıkları için kimi araç sahipleri maalesef 20+ C derece hava sıcaklıkları, 30-40 C derece asfalt yüzey sıcaklıklarına rağmen bu lastikleri kullanmaya devam ediyor. İnsanlar hem bir sonraki kış kullanmaları gereken 7 C derece ve altı sıcaklıklarda çalışması uygun olan lastiklerinin ömrünü kısaltıyor, hem de aşırı yumuşak hamurun getirdiği uzayan fren mesafesi riskiyle can ve mal güvenliklerini tehlikeye atıyorlar.

 22 Nisan tarihine geldiğimiz sıcak bir bahar gününde halen insanların kış lastiklerini kullanıyor olmaları, kamuoyunun yeteri kadar bilinçlendirilmemesinden de kaynaklanıyor. Sırf ceza yememek için ya da '4 Mevsim' lastiklerinin diş derinliği yetersiz geldiği için lastiklerini değiştiren sürücüler, şimdilerde 4 Mevsim / Yaz lastiklerine dönmeyi unutuyor ya da maliyetli buluyor.

 Benim buradan tüm okurlara ve araç sahiplerine naçizane tavsiyem, kış lastiklerinizi bir an önce uygun muhafaza koşullarında rafa kaldırın ve eğer kondisyonları iyiyse eski 4 Mevsim / Yaz lastiklerinize, değilse yeni alacağınız 4 Mevsim / Yaz lastiklerinize geri dönüş yapın. Yoksa sizleri artan yakıt tüketimi, gereksiz yere hamuru aşınan kış lastikleri, artan fren mesafesi vb. olumsuzluklar bekliyor.

 Farınız açık, kemeriniz takılı, aracınızın hayati parçaları bakımlı durumda olsun. Yolunuz açık olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder