11 Mayıs 2014 Pazar

Audi yeni 3.0 TDI motor ailesini tanıttı

 Ingolstadt'lı üreticinin otomotiv endüstrisinde çığır açan direkt enjeksiyonlu ve turbo beslemeli dizel motoru çeyrek asrı geride bırakırken TDI teknolojisinin gelişimi durmaksızın devam ediyor. Audi geçtiğimiz 8-9 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Viyana Motor Sempozyumu'nu yine boş geçmedi ve yeni 3.0 TDI güç ünitesi ailesini tanıttı.



 Dizel motorun gücü ve kullanışlılığını dünyaya tanıtan ilk motor 2.5 R5 TDI ardından Audi, takip eden yıllarda bu motorun ürettiği güç skalasını 2.0 I4 TDI ünitesine emanet etmiş ve Allroad, A6, A7, A8 ve Q7 gibi ağır siklet modeller için ilk kez 2004 yılında üretim bantlarından inen 3.0 V6 motoru kullanmaktaydı. 10 yıldır hizmet veren bu motor ailesi artık hem BMW kanadından gelen 3 litre V6 dizel motorların performans-tüketim değerleriyle rekabet etmekte zorlanırken hem de 2015'tan sonra geçerli olacak EU6 emisyon normlarını tutturamıyordu. Yeni geliştirilen 3.0 TDI motorla bu sorunlara çözüm bulunmuş ve Audi'nin eli güçlenmiş.

 Audi, egzoz beslemeli turbo şarjlı direkt enjeksiyonlu yeni 3.0 TDI motorların iki farklı güç çıkışı olacağını belirtiyor; 160 kW (218 beygir) ve 200 kW (272 beygir). Karşılıklı 90 derecelik açıyla yerleştirilen 6 silindirli motorun tam hacmi 2,967cc olarak açıklanıyor. Modele göre farklılık göstererek 600 Nm'ye kadar maksimum torka sahip olacak yeni motorlarda artan güç ve tork değerlerinin beraberinde %13 daha az yakıt tüketecekleri vurgulanıyor.

 Dizel motorlardan çıkan yoğun kokulu kara dumana karşı özel bir fobileri olan(!) Kuzey Amerika pazarını da gözeterek "Clean Diesel" sloganı adına yapılan geliştirmelerde Audi'nin katalitik konvertör, partikül filtresi ve SCR enjeksiyon parçalarını tek bir gövdede birleştirerek yanma reaksiyonun son halkasına eklendiği belirtiliyor.

 Değişken geometrili turbo, yeniden tasarlanan krank mili, sürtünme katsayısı azaltılmış piston yuvaları ve termal yönetim sistemleri sayesinde yeni 3.0 TDI motorla gelecek Audi'ler 100 km'de 15g daha az CO2 salacaklar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder