7 Mart 2016 Pazartesi

86. Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı | Geneva Motor Show 2016


 Cenevre Otomobil Fuarı'ndan gelen haber bombardımanı durulmaya başlarken bir nefes aldım ve yazmaya kayda değer yenilikleri incelemeye koyuldum. Eğer bütün fuarı yazınsal içerikle sizlere aktarmaya çalışsam beni Çin'de 48 saat bilgisayar başından kalkmayıp öbür tarafı boylayan arkadaşın yanına uğurlayabilirdiniz. 

 Alfabetik olarak gitmenin çok mantıklı olduğu bu fuarlarda bir sefer de Alfa Romeo'dan değil de Volvo'dan başlayalım...

 Volvo





Fuardan hemen önce anayurdu İsveç'te özel bir etkinlikle tanıtılan V90 ve XC90'ın Range-Rover'la daha sıkı fıkı rekabete girmesi için tasarlanmış 4 kişilik oturma pozisyonlu Exellence modelleri, fuar sayesinde basın ve halk kitleleriyle buluştu. 





 Üreticinin çok daha yüksek adetlerde sattığı, markanın bel kemiği V40 modeli de bir süredir beklenen "Thor's Hammer" şekilli LED ön farlarına kavuşarak bir süre daha vaziyeti idare edeceğini işaret ediyor. Vaziyeti idare etmekten öteye geçen Volvo, donanım isimlerini ve içeriklerini yenilemiş, Ford döneminde kalan motorların tamamını def edip tamamı turbo beslemeli yeni dizel ve benzinli güç ünitelerini de V40'ın kaputunun altına bu makyajla birlikte iliştirmiş.
 

Volkswagen





 Daha önce ayrıntılı haberini yazdığım makyajlı Up! dışında Polo için bir donanım paketi daha duyuran Alman otomotiv sanayinin kara dumanlı lokomotivi Volkswagen, üzerindeki bu dumanları dağıtmak için Phaeton'un çakması gibi bir isme sahip Phideon modelini Çin pazarında satılmak üzere sergiledi. 3.0 TSI V6 içten yanmalı ve elektrikli motorlardan oluşan bir Hybrid altyapısına sahip olacak bu "full-size sedan" Passat'ın XL bedeni olarak nitelenebilecek bir dış tasarıma sahip.







 Elektrikli ve sevimli görünümlü minivan BUDD-e (hey buddy!) ve ileride daha da popülerleşmesi beklenen yeni moda üstü açık crossover T-Cross Breeze, VW'nin bu yılki konseptleri. 




Toyota







 Japon dostlarımızdan memleketimiz için iyi haberler var; C-HR isminde agresif hatlara sahip bir yeni kompakt Crossover çok yakında Hybrid bir tahrik sistemiyle Adapazarı fabrikamızdaki bantlardan inmeye hazırlanıyor.

Tesla Motors









Amerikalı yeni yetme üreticimizin standı Model X ile şenleniyor. Arabanın kapısıyla durmaksızın oyanayan amcalar, hiç bitmeyen "bu kapı alçak tavanlı yerlerde nasıl açılacak" soruları, "kilometrede kaç kuruş yakıyor" tayfası... epey eğlenceli. Bu arada Model S'in satışına çok yakında Türkiye'de de resmi olarak başlanacak; Edirne'den yola çıkan bir Model S güneyde İzmir, Antalya dolaylarına kuzeyde İstanbul ve Ankara dolaylarına kadar Supercharger istasyonlarıyla erişim sağlayabilecek.

SsangYong 

 


 Güney Koreli üretici İtalyan bir şehir ismiyle yola çıkardığı, markanın önceki modellerine göre daha Avrupalı ve şık görünen Tivoli'nin bu güzel görüntüsüne dayanamamış ve aracın arkasını 238 mm daha uzatıp, Rodius'a benzetip 
Tivoli XLV adında 7-kişilik bir SUV/Crossover tasarlamış. En azından Rodius'tan güzel göründüğü için satış başarısı anlamında bir adım daha öteye gidecek gibi duruyor. Ayrıca araç büyüse de Tivoli'de sunulan 1.6 litre 128 beygir benzinli ve 1.6 litre 115 beygirlik dizel motorların 6-ileri düz veya otomatik şanzımanlarla aynen yer alacak.


Subaru






 AWD ve Boxer motor denince zihnimizde marka logosundaki gibi yıldızlar parıldatan Subaru bu yıl Cenevre'de yine gösterip de veremediği bir konsept ile karşımızda. Hali hazırda yollarda olan Impreza'nın yerden yükseltilmişi olacak Yeni XV ya da Kuzey Amerika'daki adıyla Crosstrek'in ölçüleri üretim versiyonuna çok yakın ve muhtemelen yıl sonunda tanıtılacak.

Skoda 







 MQB platformu üzerine yükselen yeni VW Tiguan ve SEAT Ateca'nın ardınan doğu bloğunun hakim markası Skoda, kendi SUV'unun nasıl görüneceğini şekillendirmiş. Vision-S ismi verilen bu çalışmada "zaten bizim Yeti'miz var" denilerek artırılmış aks aralığı ve kardeşlerinden şahsımca daha güzel bulunan dış tasarım dikkat çekiyor.





Seat 




 VW grubunun İspanyol temsilcisi Seat'ın tek yeniliği Ateca'nın detaylı haberine ilgili bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Renault







 7 yıl aradan sonra yenilenen Avrupa'nın en çok satan MPV'si Scenic ve Batı Avrupalı insanın önemsediği bir model olan Megane Sports Tourer'ı tanıtan Renault'da keyifler yerinde. İki tane önemli model lansmanı yapılmış, e daha ne olsun?

Porsche 





 Markanın "motor teknolojisi" anlamında turboya teslim olmasının ardından özünden iyice uzaklıştığı şu günlerde her nedense özüne dönüşü çok özelmiş gibi yansıttığı bir model çıktı ortaya; 911 R. Kaputun altında "tıpkı eski günlerde olduğu gibi" atmosferik basınçla beslenen 4 litre hacminde 6 silindirli Boxer motora ev sahipliği yapan 911 R, 500 beygir güce yalnızca 6 ileri düz vitesle yönetmenize imkan tanıyor. Her nevi otomobil severin hayallerini süsleyen bu kültleşmiş otomobilin fiyatı ise Almanya için 190,000 Euro olarak açıklanıyor.





 Porsche'nin her ne hikmetse az sattığı Boxster ve Cayman modelleri "ya biz bunlara numaralı isim vermeyi unuttuk, oradan mı karıştırıyor insanlar acaba" diyerek 718 model numarasını alaraktan yoluna devam ediyor. Koltuğunuz arkasında sağlı sollu yumruklar sallayan 4 silindirli Boxer motor, 2.5 litre hacimde standart versiyonda 300 beygir, S versiyonunda 350 beygir güç sunuyor.

Peugeot 







Peugeot bu yıl Cenevre'de yalnızca makyajlı 2008 ile yetiniyor. Bu modelin motor seçeneklerine değinecek olursak; 1.2 litre hacimli turbo benzinli motor 82 ile 130 beygir arası değişen güç değerleri sunarken endüstrinin en verimli dizel motorlarından Blue HDI üniteler 75, 100 ve 120 beygirlik versiyonlarıyla görevlerine devam ediyor. Kabin içi teknolojilerde de güncellemeler yapıldığını (AppleCar, MirrorLink vb.) belirteyim.

Opel






 Anayurdunda önemli bir pazar payı olan Mokka, Mokka X ismiyle etraflıca bir makyaj operasyonundan geçerek karşımıza yeniden çıkıyor. Yeni Astra'dan izler taşıyan dış tasarım güncellemeleri özellikle farlarda Mokka X'e taze bir görüntü sunmuş.




İç mekanda sonunda rakipleriyle kıyas kabul edecek bilgi&eğlence sistemi kumanda panellerine kavuşan Mokka X, sihirli 1.6 CDTi ve 6-ileri tork konvertörlü otomoatik kombinasyonunu sunmaya devam edecek. Bizim gibi dizel düşkünü olmayan pazarlar için ise Haldex AWD sistemiyle birlikte 150 beygir gücündeki 1.4 turbo benzinli motor sunulmaya başlanıyor.






 Okyanusun öte tarafında GM Ar-Ge bölümü tarafından geliştirilen Chevrolet Volt'un ağbeyi Chevy Bolt, Avrupa'ya Opel markasıyla Ampera-e olarak gelecek. Ampera'nın "e" takısı almasının sebebi artık eskisi gibi 1.8 litrelik içten yanmalı bir motor barındırmayışı. Tamamen elektrikli olan bu model 200 beygir güç ve 360 Nm tork ile 0-100 km/sa hızlanmasını 7 saniyede gerçekleştirirken, böyle ani hızlanmalar yapmayıp uslu bir çocuk olursanız 322km'lik bir menzile ulaşabiliyorsunuz.

Mercedes-Benz 






 Detroit Otomobil Fuarı'nda " zenginlerin Camry'si " E-Sınıfı'nı tanıtan kocaman yıldızlı üreticimiz acaba bize daha neler gösterebilir diye sorduğumuzda C-Sınıfı Cabrio, AMG C43 Coupe & Cabriolet ve Maybach S600 Guard cevaplarını alıyoruz. Daha önce üstü açık bir modeli bulunmayan C-Serisi W205 kodlu nesliyle bu gövde tipine de kavuşmuş oluyor. Altyapısını oluşturan sedanın önceki nesile göre her anlamda büyümesi bir Cabrio modelin yapılabilmesini mümkün kılmış ve bebek S-Sınıfı diyebileceğimiz bu gövdede oldukça güzel görünüyor.




 AMG C43 isimlendirmesiyle kaputun altında bir şeylerin C63'ten daha az olduğunu anladığımız yeni performans modellerinde çift turbo beslemeli 3.0 litrelik V6 motordan 367 beygir güç ve 520 Nm maksimum tork değerleri alınıyor. Bence aza tamah etmeyen çoğu da bulamayabilir ;)


McLaren 

570GT, P1 MSO, 675LT MSO, 650S GT3 Racer ...


Maserati




 Levante benim için büyük bir hayal kırıklığı, sıradan bir SUV olarak kayıtlara geçsin. Ghibli ile aynı platformu paylaşmakla kalmayıp iç mekanda da modası geçmeye başlayan ortak parçalara yer verildiğini görünce soğudum. Performans anlamında da sedandan nispeten daha ağır olması gereken bu modele yeni bir güç ünitesi de tasarlanmamış. Detaylarını daha önce yazdığım haberden öğrenebilirsiniz.


Lamborghini 


Centenario ...


Koenigsegg 

Agera Final, Regera ...


KIA




 Gövdesinin altında Optima Hybrid altayapısını kullanan Niro, zaten KIA'da var olan Crossover modelleri Sportage ve Sorento'dan farklı olarak özel bir amaç için geliştirilmiş. Daha fazla detaya Niro'ya özel yazımdan ulaşabilirsiniz.

Honda






 Honda Kuzey Amerika'da yenilediği, 10. neslinin Sedan ve Coupe gövde tipleriyle yollarda olan Civic, Avrupa için olmazsa olmaz diyebileceğimiz gövdesi Hatchback için bir konsept sergiledi. Arkası alışılagelmiş Hatchback'lerden oldukça farklı olan yeni Civic HB, konsept formunun çok fazla dışına çıkmazsa özgün ve agresif bir tasarıma sahip olacağa benziyor.

 Yeni Civic HB 2017 model yılında Avrupa pazarına sunulacak ve 1.0 & 1.5 litre VTEC turbo benzinli motorların yanında 1.6 litre i-DTEC dizel motoru da sunmaya devam edecek.


Hyundai 

iIONIQ.


Ford

 Vignale modelleri, Fiesta ST200, makyajlı Kuga.


Fiat & Abarth




Mazda MX-5 altyapısını İtalya imzalı karoser ve motorla sunan 124 Spider'ı yollarda görmemize çok az bir süre kaldı. 1.4 turbo motorun arka tekerlekleri güçlendireceği bu model kuşkusuz ki Avrupa yolları ve sürücüsünün damak tadına daha uygun olacak.





 Fiat'ın spor markası / performans bölümü Abarth'ın ellerinde 170 beygir ve 250Nm tork değerlerine yükseltilen 1.4 MultiAri Turbo motor 0-100 hızlanması 6.8 saniyede gerçekleştirirken azami süratini de 230 km/sa yükseltiyor.





İtalyan üreticinin Türkiye'deki ortaklığı TOFAŞ Ar-Ge bölümünün eseri olan Aegea projesinin farklı gövde tipleri olan Tipo Hatchback ve Station Wagon modelleri de tanıtıldı. Arka kısımda benzer far gruplarını paylaşan bu iki modelin iç mekanlarındaki medya ekranının bizim Aegea'dan farklı olduğunu görüyoruz. Tartışmaya ve dedikodulara açık bu konuyu dillendirmeye devam edeceğiz.







Ferrari




 
Ferrari'nin V12 motorlarını sürücünün önüne konumlandırdığı, hem süper spor bir otomobilin performansını hem de lüks bir coupenin konforunu bir arada sunduğu Gran Turismo modeli GTC4Lusso karşımızda. Araçta sunulan teknolojik yenilikleri ve en önemli bu muhteşem makinenin kendisini bir kaç videodan izlerseniz daha güzel olacağını düşünüyorum.



Citroen


SpaceTourer, E-Mehari EV ...


BMW 

M760Li xDrive & xDrive Exlennece, 740e PHEV ...


Bugatti

Chiron ...


Bentley

 VW AG bünyesindeki en lüks marka olan Bentley'de makyajlı Mulsanne, Mulsanne Speed, Mulsanne Mulliner Limousine ve Flying Spur V8S modellerinin gösterimi yapıldı. Bu fiyat ölçeğindeki otomobillerle ilgili pek diyecek söz bulamıyorum, ilgi de duyamıyorum ne yalan söyleyim.

Audi


RS Q3 Performance, Q2, SQ7 TDI ...


Aston Martin

DB11 ...


Alfa Romeo

Makyajlı Giulieatta , Giulia ...
 


Abarth




Fiat'ın spor markası / performans bölümü Abarth'ın ellerinde 170 beygir ve 250Nm tork değerlerine yükseltilen turbo beslemeli 1.4 MultiAir motor 0-100 hızlanması 6.8 saniyede gerçekleştirirken azami süratini de 230 km/sa yükseltiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder