2 Eylül 2014 Salı

Ford Mondeo 2015


Ford'un Avrupa kanadındaki D segmenti temsilcisi Mondeo sonunda yenileniyor.

2012 yılında tanıtılan 4. nesil Mondeo'yu İstanbul Auto Show'da da görme şansına sahip olmuştuk, lakin o zamanda bu tarafa, Kuzey Amerika satışları Fusion adı altında devam eden model bir türlü Avrupa'daki üretim bantlarından inememişti. Tabii bu gecikmede Ford'un Gent, Belçika'da bulunan fabrikasını kapatmasının da etkisi var.



 Dış tasarımı 2007 yılından beri oldukça eskiyen Mondeo, sonunda yeni neslinde Aston Martin'den alıntılanan ön ızgaraya kavuşarak daha dinamik ve ilgi çekici bir tasarıma kavuşuyor. Her ne kadar "dinamik ve ilgi çekici" dediysem de, Ford İngiltere yerleşkesindeki mühendisler bu modelin notchback - liftback gövde formunda olması konusunda ısrarcılar. Ancak bizim pazarımıza kuvvetle muhtemel sedan gövde tipi de iştirak edecektir. (Avrupa'da sedan gövde tipinin sadece Vignale ve Hybrid versiyonlarda olması bekleniyor)



 İç mekanda Ford'un uzun süredir çokça eleştirildiği bir konu olan kumanda panellerindeki düğme sayısı fazlalığı sorunu giderilen yeni Mondeo'nun göstergeleri de endüstrinin yeni modasına uyarak ekran tabanlı olacak. Sony'nin imzasını taşıyan müzik sisteminin yanı sıra Microsoft ürünü My Touch ve SYNC sistemlerinin de en güncel versiyonları yeni Mondeo'da yerlerini alacak.

 Mondeo, D segmentindeki rekabetin gereği olarak uzunluk, genişlik, iç mekan baş-omuz-diz mesafeleri ve bagaj hacminde de artı yönde gelişim sağlayan bir diğer model.

 Ülkemizde pazarı Passat, Latitude vb. modellere kaptıran Mondeo, Batı Avrupa'da bizdeki durumun tam tersine eskiyen yüzüne rağmen satış başarısı iyi olan bir D segment modeli. Yakıt ekonomisi öne çıkan güç üniteleri 1.6 ve 2.0 litre hacimli TDCi motorlar Avrupa'daki şirket araçları / filolar pazarına gözünü dikerek 99 g/km ve 109 g/km CO2 salınımlarıyla, avantajlı vergi dilimine girecek emisyon normlarını tutturacaklar. Benzinli motorlar kanadında ilk olarak 1.6 EcoBoost görevini sürdürecekken, 2015 yılı içerisinde bu sınıf için devrimsel nitelikte sayılabilecek 1.0 EcoBoost 125 beygir gücündeki motor da seçenekler arasına eklenecek.

4-19 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Paris Motor Show'da tanıtılacak model daha önceki yıllarda da Avrupa'daki çeşitli fuarlarda arzı endam eylediği için daha farklı ve fuar öncesi ses getirecek bir lansman yapılmasını bekliyorum.



 İngiltere merkezli Whatcar, Mondeo'nun Avrupa üretiminin ilk örneklerinden biri üzerinden aracı incelemiş. Dilerseniz aşağıda izleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder