12 Ocak 2012 Perşembe

Dodge Dart - 2012 Detroit Auto Show


2012 Detroit Otomobil Fuarı'nda öne çıkan otomobillerden biri de Dodge'un 'compact sedan' modeli Dart oldu. Fiat-Chrysler birleşmesinin meyvelerinden birisi olan Dart, Alfa Romeo-Giulietta'nın alt yapısının üzerine geliştirildi. Dart'ın pazardaki konumu, üretimine 4 sene önce son verilmiş Dodge Neon ile hemen hemen aynı; günlük kullanımda küçük ebatlarıyla kolaylıkla kontrol edilebilen, yeterli iç hacime sahip, yüksek MPG (mile per gallon) değerleri olan küçük bir sedan.
 

 Fuarın ilk gününde bir çok basın mensubunun aktardığına göre, otomobilin iç mekanında kullanınan malzeme kalitesi tatminkar, arayüzü sade, dokunmatik performansı yüksek, kullanımı kolay, dokunmatik ekranlı eğlence&bilgi sitemi ve LED aydınlatmalar göz alıcı. Benim izlenimlerime göre; aracın gövde rengiyle uyumlu parlak plastik kaplamalar, sportif göstergeler ve vites topuzu, sportif İtalyan ruhunun Kuzey Amerika'daki ruh ikizi.

 Dart'da yer alacak motorlar Kuzey Amerika pazarı için bir hayli ilginçler ve bir o kadar da heyecan verici güç çıkışlarına sahipler; 160 beygir Tigershark 16-valf 2.0-litre, 160 beygir 16-valf 1.4-litre MultiAir® Intercooled Turbo ve yeni 184 beygirlik Tigershark 16-valf 2.4-litre MultiAir 2 dört-silindir. Bu üç motor, Akdeniz'in ılık sularından yola çıkmış, Atlantik'in soğuk sularını aşmış ve büyük motorlu araçların diyarında yerlerini alabilmişler.

 Ultra-yüksek-dayanıklı çeliğin kullanıldığı aracın ağırlığı bu sayede 1200 kilogramın sadece biraz üzerinde. Bu hafiflikte bir otomobilde, yukarıda sıraladığım motor üniteleri sayesinde 0-60mph hızlanması 6-7 saniyelerde olacaktır. Ayrıca aracın NHTSA tarafından çarpışma testlerinin sonuçları henüz açıklanmasa da, son teknoloji hibrit-yapının kullanıldığı bu aracın en yüksek puanları alması kuvvetle muhtemel.

   Son olarak aracın dış görünümüne değinelim, arka görünümü ele alalım. Görüldüğü üzere kesintiye uğramayan neon benzeri LED aydınlatmalar, Dodge'un Challenger ve Charger da kullanmaya başladığı yeni tasarım akımının devamı. Bu araca arkadan baktığınızda minyatür bir Challenger yada Charger'a benziyor.

 İtalyan ruhlu Amerikalı Dodge Dart, bahar aylarında Dodge galerilerinde yerini alacak...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder