29 Şubat 2012 Çarşamba

'Bölünmemiş' Çift Şeritli Otoyolda Ölümcül Kaza



Geçtiğimiz günlerde bir çok video paylaşım sitesine düşen bu video insanın tüylerini diken diken edecek cinsten.

Rusya'nın Vladimir bölgesindeki M-7 otoyolunda gerçekleşen bu kazada, siyah renkli Nissan Navara marka SUV sol şeritte seyir halindeyken aracın kontrolünü kaybediyor, hemen yanındaki kamyonete çarpan araç kontrolü bir türlü ele geçiremiyor, ardından karşı yönden gelen trafiğin şeridine geçiyor. Bu sırada ters istikametten gelen tır, aniden önüne çıkan araca yüksek hızla ve tam ortadan çarpıyor. Görüntülerde de görüleceği üzere adeta tuz buz olan aracın içinde yalnızca sürücüsü bulunuyormuş ve kaza anında oracıkta ölmüş.

Bu kazanın bu derece dehşet verici hale gelmesinde önemli faktörler var;

- Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler sınıfında olan Rusya'da da halen karayolu altyapısında önemli eksiklikler var. 2x2 trafik şerit sayısına sahip bu otoyolda yolu ikiye ayıracak herhangi bir fiziki engel ya da bariyer bulunmuyor. Ülkemizde de bu gibi yollara sıklıkla rastlıyoruz ve bu videoyu izledikten sonra insanın bir daha o tarz yollarda seyahat edesi gelmiyor.


D300 Elazığ-Bingöl Bölünmemiş Duble Yolu

- Mevsimin kış, hava koşullarının karlı ve soğuk
olması, görüş mesafesinin düşük olması gibi nedenlerden ötürü kaza yapma olasılığı bir hayli yüksek. Bu durumda alınacak en basit ve en etkili tedbir seyir hızını olabildiğince düşürmek gibi gözüküyor, ancak videoda gördüğümüz kadarıyla trafikteki bir çok araç tedbir almışta yavaş gidiyormuş gibi gözükmüyor. Özellikle tır gibi yüksek süratlerde inanılmaz bir momentum değerine sahip olacak bir taşıtın o süratlerde gitmesi de bu kazayı bu derece ölümcül hale getiriyor.

Son olarak bir bölünmüş yolun en güvenli şekilde nasıl olabileceğini gösteren bir görselle baş başa bırakayım sizi... Rusya gibi geniş topraklara sahip bir ülke, bu şekildeki yolları rahatlıkla inşa edebilir...

Interstate-5, California

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder